Preview: iOS 10

Apple heeft op hun laatste keynote iOS 10 onthuld, de nieuwste software-update voor de iPhone, iPad en iPod touch. In dit artikel, geschreven door iculture.nl, lees je alles over de tien grote vernieuwingen die Apple voor iOS 10 heeft aangekondigd.

Beschikbaarheid iOS 10

iOS 10 zal naar verwachting in september 2016 beschikbaar zijn, tegelijk met de nieuwste iPhones. Bij iOS 10 zal Apple niet meer alle toestellen ondersteunen die momenteel nog geschikt zijn voor iOS 9.

iOS 10 is te installeren op:

  • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6s Plus, iPhone SE
  • iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini (tweede, derde en vierde generatie)
  • iPad Pro (12,9 en 9,7 inch)
  • iPod touch (zesde generatie)

Deze toestellen krijgen geen update meer:

  • iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1, iPod touch 5G

Verbeteringen

1. Beginscherm en notificaties

In iOS 10 zijn er een aantal vernieuwingen voor het beginscherm zoals nieuwe notificaties en meer 3D Touch-functies vanaf het beginscherm. Apple heeft de ‘schuif om te ontgrendelen’ functie verwijderd. Je kunt je iPhone nu ontgrendelen door op de Touch ID-knop te drukken, ook als je geen vingerafdruk hebt ingesteld. Ook nieuw is de Raise to Wake-functie, waardoor het scherm aan springt zodra je het toestel oppakt. Het widgetsscherm is mooier gemaakt en verplaatst, want deze krijg je nu te zien als je naar rechts veegt. Naar links vegen zorgt ervoor dat je camera-app wordt geactiveerd. Het Berichtencentrum is ook simpeler gemaakt en heeft nu een aparte pagina voor audio.

iOS 10-notificaties met 3D Touch.

De notificaties in iOS 10 zijn bovendien een stuk rijker. Met 3D Touch kun je stevig op een melding tikken, bijvoorbeeld van de Berichten-app. Vervolgens zie je niet alleen het inkomende berichtje, maar ook het hele gesprek inclusief afbeeldingen, video’s en andere uitgewisselde berichten. Deze rijkere notificaties komen ook beschikbaar op oudere toestellen zonder 3D Touch.

2. Siri

Met de komst van iOS 10, komt Siri eindelijk beschikbaar voor ontwikkelaars. Apple heeft een speciale ‘SiriKit’ API gemaakt waarmee ontwikkelaars Siri-ondersteuning in hun app kunnen bouwen. Het werkt met apps als WhatsApp (Siri stuurt het bericht voor je), Slack en meer, maar ook met Uber en Lyft voor taxi’s, Shutterfly en Pinterest voor fotodiensten (zoek snel door je foto’s) en Runtastic en Runkeeper voor hardlopen.

ios-10-siri-sdk-sirikit-lyft-100666193-gallerySiri kan echter niet samenwerken met elke type app. Het gaat in totaal om zes categorieën: taxi, berichten, foto’s, betalingen, VoIP-bellen en workouts.

3. Quicktype

QuickType, het voorspellende toetsenbord van Apple kan in iOS 10 ook gebruikmaken van de intelligentie van Siri. Siri kan ook meehelpen om slimmere antwoorden te geven. Mogelijk komt QuickType later ook in het Nederlands beschikbaar, we hebben al tweetalige ondersteuning voor woordenboeken in het Nederlands gespot.

4. Foto’s

Apple voegt Advanced Computer Vision toe aan de Foto’s-app, zodat je bijvoorbeeld gezichtsherkenning hebt. Dit doen ze door gebruik te maken van deep learning, bijvoorbeeld om bergen, paarden en andere objecten te herkennen. Dit gebeurt met respect voor je privacy. Met de Memories functionaliteit gaat Apple foto’s, video’s en locaties clusteren in albums. Op basis van verschillende berekeningen ziet de app bijvoorbeeld dat bepaalde trips bij elkaar horen. De foto’s-app kan zelfs foto’s samenvoegen tot een video met bijbehorende muziek. Zo heb je van bepaalde trips een mooi aandenken. Deze functie is vergelijkbaar met Google Foto’s, maar dan werkt het lokaal op je iPhone. Ben je het niet eens met de gemaakte video, dan kun je deze zelf naar wens editten. Op de Mac komen veel van deze functies ook beschikbaar, zoals het bladeren door Memories en gezichtsherkenning. Ook op de Apple TV kun je de foto’s en memories bekijken.

iOS 10 Foto's

5. Apple Maps

Apple Maps is in iOS 10 ook flink verbeterd. Zo krijgt de Maps-app meer proactieve functies. Maps weet bijvoorbeeld dat je op een bepaald tijdstip vaak naar je werk gaat, of dat je graag naar bepaalde restaurants gaat. In de Maps-app veeg je omhoog om de nieuwe functies te zien. Tijdens het autorijden vertelt Maps je ook hoelang het nog rijden is naar een tankstation of doet suggesties voor een koffiebar in de buurt. Je kunt tijdens het rijden ook vooruit en achteruit zoomen om de verkeersdrukte te zien. Maps geeft je vervolgens alternatieve routes als er files staan en vertelt hoeveel tijdje kwijt bent.

Deze functies komen ook beschikbaar in CarPlay en Apple heeft voor ontwikkelaars ook de mogelijkheid voor app-extensies toegevoegd zodat je direct in de Maps-app een Uber Taxi kunt bestellen en betalen via Apple Pay.

6. Apple Music

In iOS 10 is ook Apple Music volledig vernieuwd. Apple Music heeft een nieuwe interface gekregen met nieuwe tabs onderin het scherm: Library, ‘For You’, Browse, Radio en Search. Bij ‘For You’ staan voortaan dagelijks speciaal voor jou gecureerde afspeellijsten. Ook is er een tabblad voor gedownloade muziek, zijn er songteksten in de app beschikbaar en is er een lijstje met recent gespeelde nummers. Apple Music Connect is minder prominent aanwezig in de app.

7. Apple News

Er zijn momenteel 2.000 publicaties en 60 miljoen maandelijkse gebruikers in Apple News, dat helaas nog steeds niet beschikbaar is in Nederland en België. In iOS 10 komt er ook een nieuw design voor de News-app met grote zwarte koppen en duidelijke categorieën, elk in een andere kleur. Ook voert Apple abonnementen in voor betaalde publicaties en de mogelijkheid om notificaties te ontvangen voor breaking news.

8. HomeKit

Apple gaat in iOS 10 een aparte app voor HomeKit uitbrengen: Home. Met Home kun je allerlei apparaten bedienen, apart of via scenes. Home is ook te vinden in het Control Center. Op je beginscherm kun je met een camera die door Homekit ondersteund wordt bijvoorbeeld zien wie er aan de deur staat. Ook kun je via Geofencing je lampen laten aanzetten wanneer je met je auto de oprit op rijdt. Volgens Apple hebben bijna alle accessoiremakers voor thuis ondersteuning voor HomeKit aangekondigd.

watchOS 3 krijgt ook ingebouwde Home-bediening en de Apple TV wordt nog meer de hub voor je huisautomatisering. Bovendien kun je met iOS 10 ook de iPad gebruiken als HomeKit-hub

Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

HomeKit werkt met ingang van iOS 10 ook op nog meer productcategorieën, zoals deurbellen, camera’s en luchtreinigers. Verschillende partijen hebben al aangekondigd met HomeKit-ondersteuning te komen. Veel van deze producten zijn ook gewoon in Nederland verkrijgbaar, waardoor ook wij wat aan deze HomeKit-uitbreiding hebben.

9. Telefoon

Dankzij vernieuwde API’s voor VoiP-apps kunnen ontwikkelaars in iOS 10 gebruikmaken van verschillende extensies die ze kunnen integreren met recente telefoongesprekken, favorieten en het beginscherm. Ook komen er transcripties voor voicemails waardoor je niet meer je voicemail hoeft af te luisteren om te weten wat iemand heeft ingesproken. In iOS 10 krijgt de telefoon-app ook ondersteuning voor spam-detectie. Hierbij doet de app suggesties wie de afzender kan zijn zodat je niet perse hoeft op te nemen als jou dit niet uitkomt, denk bijvoorbeeld aan callcenters.

10. Berichten

De berichten-app heeft in iOS 10 heel veel nieuwe functies gekregen. Apple heeft goed nagedacht over verschillende nieuwe manieren van berichten sturen en beantwoorden. Zo kun je nu berichten met full-screen animaties sturen, tekst kleiner of groter maken, de ‘digital touch’ functie van de Apple Watch gebruiken en antwoorden op berichten met speciale iconen. Apple gaat in teksten ook meteen duidelijk maken welke woorden zijn om te zetten in emoji. Die emoji worden nu drie keer zo groot weergegeven. Er is in iOS 10 ook een iMessage app-extensie die het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om speciale functionaliteiten uit apps in de berichten-app op te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld stickers of korte clips versturen. Er komen ook rich-links in de Berichten-app, zodat je bijvoorbeeld previews van linkjes te zien krijgt. Wel zo handig voordat je op een link klikt.

Apple heeft goed naar Facebook en Snapchat gekeken voor deze vernieuwingen, maar iMessage is er wel een stuk vrolijker van geworden.iMessage in iOS 10.Bron: iCulture.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *