Pokemon GO, wat is dat nu eigenlijk?

Dagelijks krijgen we de vraag van verontruste ouders. Die Pokemon GO? Is dat wel veilig? Laat ik mijn kinderen daar aan deelnemen? Ik lees vanalles op social media en zie dingen in het nieuws, maar heb geen idee waarover het gaat?
Volledige uiteenzettingen kun je makkelijk vinden op oa iculture.nl maar we proberen het simpel te houden.

Actie!
In tegenstelling tot de meeste spelletjes wordt Pokemon Go niet of amper op de bank thuis gespeeld. De spelers moeten buiten de wijde wereld in op zoek naar pokemons. Vergelijk het met de kaartenapplicatie op je eigen smartphone, maar met zogenaamde pokestops en pokegyms waar ze verzamelen. De stops bevinden zich veelal op plaatsen waar een standbeeld staat, of iets met andere culturele of architecturale betekenis. We moeten niet gaan dromen dat onze kids plots meer interesse gaan tonen in wie de beeldhouwer was, maar ze weten nu wel weer dat er iets meer te zien is in jou gemeente dan de lokale frituur of supermarkt.
Daarnaast wordt er in het spel ook aangezet om te bewegen. Om een ei te laten uitkomen wordt er gevraagd om een aantal kilometer te wandelen. Een ritje met de auto helpt hier niet. Je kinderen komen dus in beweging!

Sociaal gebeuren
Of dit nu een voordeel of nadeel is moet je voor je zelf uit maken, maar onze gamende kinderen worden wel uit hun sociaal isolement gehaald. Hoeveel van de online vrienden kennen onze kinderen ook in het echt? Met hoeveel van deze mensen praten ze ook zonder hun headset? Willen we wel dat ze buiten komen en die spelers effectief ontmoeten? Er gaan verhalen de ronde van criminelen die het spel al misbruiken om spelers naar een donkere hoek te lokken om ze daarna te ontdoen van portefeuille en smartphone. Alles heeft zijn voor- en nadelen maar als de kinderen overdag spelen, hun hoofd richting het verkeer houden en zich in kleine groepjes verplaatsen lijkt het ons niet al te gevaarlijk.

Pokemon Go en Batterij
Wat voor ons belangrijker is, is het verbruik van de batterij. We zijn zelf even aan het testen gegaan en komen tot verbluffende resultaten. Mijn iPhone 6 laadt 0.8 watt op terwijl hij neutraal in de USB poort van mijn macbook steekt. Van het moment ik Pokemon Go aan zet, zakken de waarden naar een ontlading van 1.4 watt. Draai ik daarnaast ook nog pokeradar (een app om te zien waar er onlangs bepaalde pokemons zijn gevonden) en pokechat (een app waarmee je in contact kan treden met andere spelers in de buurt), dan zakken mijn waarden zelfs tot een ontlading van 1.8 watt. Dit zou in theorie betekenen dat de batterij van mij iPhone 6 op 3 uur zou leeg zijn als ik enkel pokemon gebruik en geen sociale media, mails, muziek, …
Er is wel een energiebesparingsfunctie aanwezig in het spel maar uit onze testen blijkt dat deze maar 15% besparing opbrengt.
Een oplossing voor dit probleem zou een extra powerbank kunnen zijn. Wij hebben al powerbanks voor 20 euro die voldoende sterk zijn om 2x uw volledige batterij op te laden en gewoon in de broekzak passen.

Veel spelplezier!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *